Nieuws

DE KORTE-KETENFABRIEK BY PAYSANS-ARTISANS

72153287_10157775637599853_8576554677951266816_n

Het vastgoedproject van Paysans-Artisans in de bedrijvenzone Ecolys® krijgt vorm. Trefwoorden: korte keten, lokale producenten, bundeling.

DE ‘FABRIQUE CIRCUIT COURT’

Vandaag stelt de coöperatieve Paysans-Artisans 38 personen tewerk en verenigt ze een honderdtal producenten en 700 coöperanten. Om te voldoen aan haar groeiende behoeften, besliste Paysans-Artisans om in Ecolys® een vastgoedproject op te zetten onder de naam ‘Fabrique Circuit Court’, een ruimte van 2.760 m² voor ateliers, opslagzones en een logistiek centrum. Het doel? De kleine producenten een afnemersmarkt aanbieden zonder te moeten onderhandelen met de grootdistributie, en de opslag-, transport- en distributiekosten bundelen via een gemeenschappelijke logistiek en arbeidskrachten.

5 COÖPERATIEVEN OPGERICHT OM 5 PROJECTEN TE BEHEREN

 

EEN GROENTEVERWERKERIJ (Légumerie)

Overtollige, buitenmaatse of beschadigde vruchten en groenten worden gewassen, geschild, versneden voor klanten zoals restaurants, gemeenschapskeukens, verwerkers, … en ook voor de bereiding van warme gerechten, soepen en sauzen, confituren, compotes, …

EEN ‘BOKAALDERIJ’ (Bocalerie)

Het vastgoedproject van Paysans-Artisans in de bedrijvenzone Ecolys® krijgt vorm. Trefwoorden: korte keten, lokale producenten, bundeling.

Producten zoals melk, yoghurt, honing, confituur, smeerpasta, conserven, vruchten- en groentesappen, soepen, sauzen, bereide gerechten, salades, hummus, patés, rillettes, … uit de lokale landbouw worden in bokalen gedaan, gesteriliseerd, gepasteuriseerd en daarna verkocht onder een gemeenschappelijke merknaam. De bokalen van uiteenlopende vorm en grootte, het wassen, opslaan en leveren worden gebundeld.

EEN SLACHTERIJ (Abbatoir)

Vleesgevogelte, konijnen, magere eenden en parelhoenen kunnen er geslacht en versneden worden, zowel door de producenten van de coöperatieve als door kwekers die de ruimtes kunnen huren en begeleiding krijgen van gespecialiseerde arbeiders van de ‘Groupement d’employeurs’, de werkgeversvereniging, van de Fabrique Circuit Court.

EEN SLAGERIJ-VLEESWARENATELIER GENAAMD ‘LES PAPILLES RAVIES’

De toekomstige lokalen zullen gedeeld worden met traiteurs, slagers, voor de versnijding van het vlees van telers van runderen, varkens, schapen, geiten en voor de productie van allerlei vleeswaren.

ETHIQUABLE, DE ETHISCH-EERLIJKE COÖPERATIEVE

Om hun activiteit dichter bij de consument te brengen, zal een team van negen mensen van Ethiquable, een coöperatieve onderneming die gespecialiseerd is in de billijke en biohandel, zich bij de Fabrique Circuit Court voegen. Dit zal haar opslagoppervlakte verdubbelen en meteen zullen haar droge kruidenierswaren van 100% gecontroleerde oorsprong temperatuurgecontroleerd kunnen bewaard worden.

INVESTERING VAN 2,5 MILJOEN EURO

De kostprijs van dit project bedraagt 2,5 miljoen euro. Deze som wordt enerzijds ingebracht door elke coöperatieve en anderzijds door partners als de Waalse Overheidsdienst Landbouw, die optreedt in het kader van zijn programma voor steun aan de korte ketens ‘Halls-relais agricoles’, en ook door de Société Wallonne d’Économie Sociale Marchande en de bank Triodos.

Het einde van de werken is gepland tegen het eind van de eerste helft van 2020.

 

www.paysans-artisans.be

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.