Nieuws

DIE NAAMSE TECHNOLOGISCHE BEDRIJVEN DIE HET VERSCHIL MAKEN

Questions & réponses, innovation

Ze innoveren, ze dragen bij tot de strijd tegen Covid-19 en ze hebben een groot raakpunt: ze zijn allemaal Naams!

Een sneltest als wereldprimeur: de actualiteit van Coris BioConcept en zijn partners

We hadden het in maart al over de eerste ontwikkelde tests. Inmiddels werkte Coris BioConcept, met de hulp van Unisensor en Bio-X Diagnostics, snelle antigeentests uit om bij mogelijke of asymptomatische Covid-19-patiënten een immunitaire respons op te sporen tegen twee specifieke ‘merkers’ van het Coronavirus / Covid-19. De test wordt uitgevoerd op basis van een neusuitstrijkje.

Daarom is het een unieke oplossing!

Ze maakt mogelijk om clusters in groepen af te bakenen, de superbesmetters, en ook om te ontdekken wie neutraliserende en potentieel beschermende antilichamen aanmaakte. Deze tests worden trouwens lokaal geproduceerd, wat zeker een belangrijk gegeven is.

De situatie evolueert erg snel in de vrij gespannen context van het toenemend aantal getroffen personen, die nu al maanden aanhoudt. Het bedrijf wijst er dus op dat deze sneltest erg nuttig kan zijn als hulp bij de triage van mogelijke Covid-19-getroffenen, om zo de centra en ziekenhuizen te ontlasten en een rem te zetten op de overdadige consumptie van de reagentia die in de PCR-tests worden gebruikt. Onder meer Frankrijk keurde deze testsystemen goed.

Het is de wens van de partners dat deze tests worden verkocht in apotheken en België, worden gebruikt door de behandelende artsen … of zelfs op een dag door iedereen thuis kunnen toegepast worden.

Thierry Leclipteux, CEO en CSO van Coris BioConcept gaf meer uitleg tijdens dit televisiedebat (in het Frans), te bekijken via deze link: les visiteurs du soir

Artikel: Unisensor, Coris BioConcept et Bio-X Diagnostics, 3 Biotechs wallonnes à la pointe du diagnostic, ont ensemble développé un test rapide individuel qui constitue une première mondiale (Unisensor, Coris BioConcept en Bio-X Diagnostics, 3 Waalse baanbrekende biotechs in diagnostiek, ontwikkelden samen een individuele sneltest, een wereldprimeur).

Analis: nu ontsmetten een routinegebaar is

Dit bedrijf zag het levenslicht in 1927. Het is actief in de uitrusting van en materiaal voor laboratoria en ontwikkelde onlangs drie luchtzuiveringssystemen, naast ook oplossingen om oppervlakken te ontsmetten: het Novaerus-gamma, op basis van plasmatechnologie, dat 99,99% efficiënt is. Zelfs in de grote ruimtes waar het infectierisico hoog is, zoals ziekenhuizen, maakt het eerste systeem volledige decontaminatie mogelijk (in afwezigheid van de patiënten). De andere producten zouden ook gebruikt kunnen worden in aanwezigheid van mensen, op werkplekken, in scholen of elders waar mensen samenkomen (culturele activiteiten, …).

Meer info: https://www.analis.be/nl-be

De interface om het zorgpersoneel te ondersteunen: SOLINE van Home Based

Home Based ontwikkelt al enkele jaren een systeem op basis van kunstmatige intelligentie dat mensen met autonomieverlies een interface aanbiedt om weer zelfstandiger te worden. Met dit systeem kunnen ze ‘verbonden’ dagelijkse voorwerpen zelf bedienen. De gebruiker kan dus bijvoorbeeld zijn televisie, zijn telefoon, zijn bed opdrachten geven, met de stem, met oogbesturing, een touchscreen, schakelaars.

In de erg drukke organisatie van ziekenhuizen, woonzorgcentra, rusthuizen, enz. is Soline (zo heet dit nuttige hulpje :-)) dus een manier om het zorgpersoneel te ontlasten.

Voor de commercialisering van Soline sloeg Home Based de handen in elkaar met Distrac Group.

Reportage Canal Z

https://www.regional-it.be/practice/soline-nouvelle-cible-hospitaliere/

Artikel L’Avenir

Artikel Le Vif op LinkedIn

En dit is nog maar een kleine greep uit de voorbeelden van Waalse initiatieven. Nog heel wat meer ondernemers zetten zich in om te beantwoorden aan de behoeften van de samenleving.

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.