Nieuws

Terugblik op de conferentie over het grondstoffentekort

metaux pénurie namur bep aide

Op donderdag 1 december 2022 organiseerde de bedrijvenclub Idealys een conferentie over het grondstoffentekort (metalen en niet-metalen) op Crealys.

Tekort aan geologische materialen

Professor geologie aan de Universiteit van Namen Joan Yans legde uit dat:

  • jaarlijks 92 miljard ton uit de grond wordt gehaald voor de winning van de 6 belangrijkste materialen.
  • 10% van alle energie ter wereld wordt gebruikt voor winning en raffinage.
  • 90% van de huidige energie komt nog steeds van fossiele brandstoffen.

Een voorbeeld: elektrische voertuigen bevatten meer verschillende metalen dan andere voertuigen. We hebben dus meer materialen nodig om ze te produceren, wat we op het eerste gezicht niet zouden denken.

Er is al lang sprake van een tekort aan uiteenlopende metalen, wat de prijzen doet stijgen. Zo is Europa volledig afhankelijk van afzettingen uit andere continenten.
In Wallonië zijn er 150 steengroeven, maar geen enkele ervan is gericht op metalen. Door het NIMBY-fenomeen (Not In My Back Yard: niet in mijn achtertuin) kunnen de ontginningen niet opgedreven worden, waardoor de mijnen niet kunnen worden gerelokaliseerd in onze regio.

Eerst verminderen, dan recycleren

De eerste oplossing is dus om onze consumptie te verminderen. 

Daarom wordt de circulaire economie steeds belangrijker:

  • Eco-ontwerp
  • Producten met een langere levensduur

Het BEP begeleidt bedrijven ook op dit vlak. In het kader van de Waalse strategie omtrent circulaire economie (Circular Wallonia) hebben de minister van Economie en de Waalse regering een initiatief goedgekeurd voor de oprichting van ‘Facilitatoren voor industriële symbiose op bedrijvenparken’ en het BEP zal daarin een belangrijke rol spelen.

Meer info over industriële symbiose

Stûv 

De CEO van Stûv, Jean-François Sidler, gaf een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf dat houtkachels, pelletkachels en inbouwhaarden op hout ontwerpt en produceert. Stûv gebruikt heel wat grondstoffen, zoals metaal en glas, om zijn kachels en inbouwhaarden te produceren.

Jean-François Sidler deelde zijn ervaringen en zijn zorgen over de productie van kachels in een omgeving waarin de toelevering steeds complexer wordt.

Vanaf het begin wou de heer Pitance, de oprichter van Stûv, een hoogwaardig designproduct ontwerpen. Het bedrijf ontwikkelde zijn bedrijfsmodel volgens de principes van ecodesign en een lokale productie.

Het oorspronkelijke model blijft evolueren en integreert gaandeweg ook:

  • Demontage
  • Herverpakking
  • Recyclage

En binnenkort ook een beter beheer van de verkoop.

Het bedrijf staat voor de uitdaging om groener staal te gebruiken en meer materialen te recycleren. Daarnaast zullen Stûv en de universiteit van Namen (UNamur) de handen in elkaar slaan met een spin-off. De bedoeling is om een systeem te ontwikkelen om rook te zuiveren via een katalysator die gevaarlijke gassen filtert.

De club

Club Idealys zal in 2023 opnieuw thematische meetings organiseren, naast de gebruikelijke activiteiten voor zijn leden (sport, entertainment, …).

 

Meer info 

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.