Nieuws

Bouge: een bedrijvenpark dat zich toespitst op de gezondheid en de veroudering van de bevolking

image-care-ys

Het BEP is van plan om een nieuw bedrijvenpark uit te bouwen op 13 hectare in Bouge. Dit zal aansluiten op de recentste parken (zoals Ecolys® dat inzoomt op de sector van de duurzame bouw) en zo de logica van de verdere specialisering van de bedrijvenparken voortzetten. Voor Bouge viel de keuze op het thema van de gezondheid en meer bepaald producten en diensten die verbonden zijn aan de veroudering van de bevolking. Dit is het resultaat van een grondige denkoefening over de positionering van Namen, de aanwezigheid van kernactoren uit de sector en de vooruitzichten op het vlak van economische ontwikkeling van dit kanaal. Het park zal Care-YS gedoopt worden.

Wording van het project en timing

Het project van Bouge staat sinds april 2012 ingeschreven in het Structuurplan van de stad Namen. Het betreft de aanleg van een gemengd bedrijvenpark van het stedelijk type, op een oppervlakte van 13 hectare, langs de Chaussée de Louvain en in het verlengde van de bestaande stedenbouw, waarin het zich ook zal invoegen. De eerste stedenbouwkundige en technische studies met het oog op de concrete vormgeving lopen al. Het voorontwerp van het gemeentelijk plan van aanleg, dat het BEP opmaakte, werd in november door het gemeentebestuur goedgekeurd. De Ministeriële Besluiten (inzake stedenbouw en de economische erkenning) worden eind 2018 verwacht. De infrastructuurwerken zouden dan vanaf 2019 kunnen starten, om vanaf 2020 de eerste bedrijven te verwelkomen.

 

Een park, een specialisatie

Vandaag zijn de nieuwe parken gespecialiseerd, temeer omdat ze kleiner zijn. De algemene parken maken geleidelijk plaats voor ‘sectorgerichte parken’. Aan de recente parken is ook een globaal territoriaal plan verbonden. Het is in dit tweeledig perspectief dat het BEP, samen met de stad Namen, een denkoefening uitvoerde over het toekomstige thema van het park. Er werd een studie opgezet om de positionering van Bouge als bedrijvenpark rond gezondheid te onderzoeken. Het idee steunt op de aanwezigheid van grote spelers uit de sector (ziekenhuizen, ziekenfondsen, universiteiten en onderzoekscentra, geavanceerde bedrijven), en de uitdrukkelijke wil van de stad Namen om zich als ‘smart city’ met nieuwe stedelijke leefwijzen op te werpen.

Het BEP benutte de resultaten van deze studie, en ook de contacten met tal van regionale en lokale actoren (de Stad en het OCMW van Namen, de Provincie Namen, de universiteit van Namen, het Smart Gastronomy Lab van Gembloux, de Naamse ziekenhuizen, privé-ondernemers, medisch-sociale verenigingen, …), om de strategische positionering in de diensten verbonden aan de veroudering van de bevolking te verfijnen.

 

De uitdaging van een verouderende bevolking …

De vergrijzing van de bevolking is een strategisch marktsegment. Dit is een rechtstreeks gevolg van een veranderende maatschappij (in 2030 zal de bevolking voor meer dan 20% uit 65-plussers bestaan), maar ook van de bijhorende evolutie in het aanbod goederen en diensten. Het is dus zowel een maatschappelijke als een economische uitdaging, om een verouderende bevolking de mogelijkheid te bieden om waardig te leven en tegelijk de marktgestuurde economie aan te sluiten op de behoeften van die bevolking. Daarnaast is gezondheid de op vier na best vertegenwoordigde sector in de provincie Namen, op basis van het aantal werkgevers en werknemers. Ook dit gegeven onderbouwt de keuze voor dit thema in het huidig economisch weefsel.

 

Naar een strategisch operationeel ‘Silver Economy’ plan

Het Care-YS project werd onlangs voorgesteld aan potentiële partners voor de ontwikkeling van het park, zoals ziekenfondsen, ziekenhuizen, zorgorganisaties en organisaties die bijstand aan personen verlenen, maar ook aan universitaire actoren, zoals de UNamur (en de academische spelers in onderzoek en innovatie), Gembloux Agro Bio Tech (en dan vooral de onderzoekers op het vlak van voeding) en de UCL. Deze laatste werkt trouwens momenteel een project uit voor een test ‘op ware grootte’ in Louvain-la-Neuve in verband met de diensten, instrumenten en handelwijzen die een verouderende bevolking nodig zal hebben.

Ook de Naamse bedrijven uit de gezondheidssector konden kennismaken met het Care-YS project en een tiental toonde alvast belangstelling.

Vandaag zijn de eerste bakens van het project uitgezet, maar nu moet het ook operationeel uitgerold worden. Met dat doel voor ogen zal een consultant de opdracht krijgen om een jaar lang werkgroepen aan te sturen die zullen bepalen welke nieuwe diensten aan de bedrijven moeten aangeboden worden, welk universitair onderzoek relevant is, welke nieuwe activiteiten er moeten opgezet worden die verband houden met de ziekenhuissector, welk het beste model is voor een startersincubator. Kortom, het is de bedoeling om zo voorafgaand aan de commercialisering van het park, te komen tot een heus territoriaal beleid dat op de zogenoemde zilveren economie gericht is. Een aantal buitenlandse voorbeelden kunnen alvast inspiratie geven: Silver Normandie in Colombelles en Silver Valley in Ivry-sur-Seine (Frankrijk), de initiatieven van het kanton Vaud in Zwitserland, het project Mutua Terrassa in Spanje.

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.