Nieuws

Mecalys: een aantrekkelijk bedrijvenpark

Des terrains en cours de vente dans ce superbe parc Mecalys

Tijdens een persconferentie op 25 juni hebben het BEP en de stad Andenne de balans opgemaakt van de laatste twee bedrijvenparken die in de ‘cité des Ours’ (de stad van de beren) zijn aangelegd: La Houssaie en Mecalys®. Beide worden sinds 2017 commercieel uitgebaat en laten uitstekende resultaten zien op het vlak van bezettingsgraad.

GlutTon, Dwelling, Edibo… En nog veel andere bedrijven!

Dit zijn enkele van de eerste bedrijven die zich in het reeds vermelde Mecalys® hebben gevestigd of er momenteel aan het bouwen zijn:

  • Glutton, ontwerper en fabrikant van elektrische stofzuigers en veegmachines, waarvan het gebouw in 2019 werd ingehuldigd;
  • Dwelling, actief in de bouwsector, zal deze zomer aan de werken beginnen;

 • en Rombouts, een bekende Vlaamse naam in de koffiesector, dat onlangs zijn werken heeft afgerond. 

En uiteraard mogen we niet voorbijgaan aan de andere, onlangs opgerichte bedrijven: Edibo, actief in de bouwsector; INEO/Mercator, ontwikkelaar van ERP-software en Névé / Alpitec, dat opleidingen aanbiedt voor werken op hoogte, alsook expertise en veiligheidsoplossingen voor allerlei activiteiten ‘in de verticale wereld’.

Onder de verwachte nieuwkomers zitten ook enkele investeerders die zeer binnenkort operationeel zullen zijn op de site:

 • Signaroute: biedt bewegwijzering aan in Wallonië;
 • Urbano: verhuur, verkoop, onderhoud, aanpassingen en verbouwingen van motorhomes (camping cars);
 • Decofeu: ontwerp en bouw van open haarden, installatie van individuele open haarden;
 • Covivins: drankengroothandel;
 • Shiftech Engineering: motorherprogrammering; FR Team: diagnostiek en acquisitie van data en Focus Engineering: toepassing van kunstmatige intelligentie op motoren;
 • Mosa Freins: groothandelaar, handelaar en verwerker van rem- en koppelingssystemen voor voertuigen, met een werkplaats voor remschijven en remtrommels.

En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod. Verschillende grote bedrijven en kmo’s hebben ook voor Mecalys gekozen en bestuderen momenteel de haalbaarheid van hun project. 

Twee parken met de wind in de zeilen

Mecalys®: geplande uitbreiding van het park

Gezien het huidige succes van Mecalys® zijn er plannen voor een uitbreiding van Mecalys® met 50 hectare. Er zullen dus nog eens 50 hectare ter beschikking worden gesteld van kandidaat-investeerders zodra de stedenbouwkundige procedure en economische erkenning zijn afgerond.

Het bijzondere van de uitbreiding is dat ze 3 gemeenten (Andenne, Fernelmont en Héron) en 2 provincies (Namen en Luik) zal overlappen. De diensten van het BEP en SPI+ werken momenteel aan dit project, dat binnen 5 tot 7 jaar het licht zou moeten zien.

La Houssaie: een park dat inzet op het lokale weefsel

Het park van La Houssaie (in Landenne) beslaat een oppervlakte van 10 hectare en trekt bedrijven uit de lokale economie aan. 23 bedrijven hebben zich er al gevestigd of zijn dat binnenkort van plan, goed voor zo’n 210 jobs. Er is nog slechts ¼ van het park beschikbaar. De volgende bedrijven hebben zich er al gevestigd:

 • L’œuf d’Or, een pluimveebedrijf met 100 jaar ervaring in de pluimveesector in Vlaanderen;
 • Esquisse, een architectenbureau voor particuliere en industriële gebouwen;
 • En binnenkort komt daar ook Le Coq des Prés bij, een coöperatieve van een veertigtal kwekers die biologisch gevogelte op de markt brengen, met plannen om een ‘compoterie’ op te richten (waar compote zal worden gemaakt).

Andenne / Fernelmont: een aantrekkelijke regio voor kmo’s

De nouveaux investisseurs arrivent sur ces terrains

Andenne ligt tussen Namen en Luik, op 20 km van de verkeerswisselaar van Daussoulx. De gemeente geniet van een centrale ligging in Wallonië, vlakbij 3 grote snelwegen: de E411, de E42 en de E40. Naast die ideale locatie is Andenne altijd al een stad geweest die economische ontwikkeling met open armen ontvangt. Er zijn meer dan 400 bedrijven gevestigd,

waarvan sommige in de bestaande bedrijvenparken van Seilles, Anton en Sclaigneaux. De bedrijven zijn vooral actief in de metaal-, bouw-, ontginnings- en voedingsmiddelenindustrie en sommige ervan zijn innovatieve leiders in uiteenlopende niches.  Ze houden de reeds sterke industriële cultuur in de regio in stand.

Hetzelfde geldt voor Fernelmont, dat al meer dan 40 jaar over een bedrijvenpark beschikt dat erg succesvol is. De recente uitbreiding met 5 hectare is nu al felbegeerd bij investeerders. Het toont aan hoe aantrekkelijk de regio is voor economische activiteit.

De zone Mecalys®, die onlangs tussen deze twee gemeenten en langs de snelweg E42 tot stand kwam, bewijst nog maar eens hoeveel belangstelling er is, net als het nabijgelegen bedrijventerrein La Houssaie.

Een aantrekkelijke provincie voor investeerders

Naast de regio Andenne-Fernelmont is de hele provincie Namen een aantrekkingspool voor bedrijven. In 2020 verkocht BEP Expansion Economique 36 terreinen, goed voor:

 • 20,59 hectare,
 • 44,5 miljoen euro aan investeringen,
 • en 332 jobs, geconsolideerd of nog te creëren.

Balans 2020 – Bedrijvenparken

Op zoek naar de ideale locatie voor uw bedrijf?

Contacteer ons en vind uw droomlocatie in Mecalys® of in een van onze andere bedrijvenparken in de provincie Namen.

We helpen u bij de oprichting van uw vestiging en het verkrijgen van vergunningen en bieden individuele of collectieve begeleiding bij uiteenlopende aspecten, zoals overheidssteun, financiering, partnerschappen, duurzame ontwikkeling, interessante opportuniteiten en zoveel meer.

 

Onze diensten

 

Contacteer ons!

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.