Nieuws

Ecolys®: een duurzaam bedrijvenpark om te (her)ontdekken

Ecolys parc durable

Op vrijdag 24 september organiseert het BEP een opendeurdag voor al wie het bedrijvenpark Ecolys® wil (her)ontdekken. Twaalf jaar nadat het park werd aangelegd, hebben 17 bedrijven er hun intrek genomen, goed voor een 500-tal jobs. De integratie van milieuaspecten en de stedenbouwkundige voorschriften die bij de aanleg van Ecolys® werden gevolgd, zullen als voorbeeld dienen voor andere bedrijvenparken.

Ecolys®: een bedrijvenpark gericht op duurzaamheid

Het bedrijvenpark Ecolys® werd in 2009 aangelegd aan een invalsweg van de Waalse hoofdstad, strategisch gelegen aan een knooppunt van snelwegen en in de buurt van drie luchthavens. Het ontwikkelde zich als uitbreiding van het park Namur Nord – Rhisnes, op 45 hectare grond (+18 hectare extra in 2016) en zet volop in op de thema’s duurzaam bouwen en een korte keten.

Ecolys® is het tweede thematische bedrijvenpark in de provincie Namen (na Crealys®). BEP Expansion Economique is hierin een voorloper: sinds jaar en dag zijn we ervan overtuigd dat de toegevoegde waarde van een bedrijvenpark in de aangeboden diensten, het imago en de achterliggende filosofie ligt. 

 

Duurzaam bouwen en een korte keten maken in veel opzichten deel uit van het DNA van Namen. Zo is er het dynamisme van Bois & Habitat, de aanwezigheid van twee grote clusters (Cluster Eco-construction en Cap2020) in de sector, het overwicht van bouwbedrijven in de regio en de vele initiatieven om een duurzame, harmonieuze manier van wonen (ecowijk) te ontwikkelen.

 

 

De integratie van milieuaspecten in het ontwerp van Ecolys® en de stedenbouwkundige voorschriften voor de bedrijven zullen als voorbeeld dienen voor andere bedrijvenparken.

Ecolys®: aantrekkelijk voor bedrijven

In 12 jaar tijd heeft het bedrijvenpark heel wat ontwikkelingen doorgemaakt: de oprichting van toonaangevende bedrijven als Coexpair, Actibel, Carlier Bois, Bajart, La Maison Ecologique en Cofeo Services, het milieucertificaat ISO 14001 en de ontwikkeling van diensten zoals de expresslijn van de TEC ter vervanging van ‘Mobi-ParcS’.

Op 24 september organiseert het BEP een bezoek aan het park, onder andere aan de recente gebouwen van de Ressourcerie Namuroise, de Business Village van Actibel, de Cluster Eco-Construction en het gebouw van Cafés Delahaut.

Ook de inhuldiging van het doorgangsgebouw GAMMA (foto) voor jonge start-ups staat op het programma. Verder zien ook nieuwe projecten het daglicht op Ecolys®, zoals de eerste digitale controletoren in Wallonië die er binnenkort wordt geplaatst.

12 jaar na de oprichting biedt Ecolys® plaats aan 17 bedrijven, goed voor bijna 500 jobs.

 

Nieuwe bedrijven op EcolyS®

Het bedrijvenpark EcolyS® in detail

Onbebouwde zones omgezet in tuinbouwgebied

Het ‘duurzame’ thema van het bedrijvenpark Ecolys® wordt ook uitgebreid naar het Europese project IMAGINE (project Interreg North-West Europe), waarin het BEP sinds januari 2019 het voortouw neemt. Het doel is om de jeugdwerkloosheid aan te pakken door duurzame werkgelegenheid te creëren in de tuinbouw en fruitteelt. Het BEP coördineert het pilootinitiatief in de regio Namen dat opgebouwd is rond een lokaal partnerschap met de coöperatieve Paysans-Artisans, het FOREM, de Mission wallonne des secteurs verts en het OCMW van Namen

Ongeschoolde jongeren zonder werk volgen praktische opleidingen op het terrein. In het park Ecolys® heeft het BEP 40 are onbebouwde grond voorbestemd voor de fruitteelt (350 appelbomen en 180 perenbomen), onder leiding van de coöperatieve Paysans-Artisans.

De braakliggende of onbebouwbare terreinen zijn geschikt voor tuinbouw en kunnen werkgelegenheid en sociale innovatie scheppen.

Als dit model slaagt, kan het BEP op termijn tips en best practices voor het gebruik van slapende terreinen delen met andere structuren of gemeenten die interesse hebben.

Volg de opendeurdag van Ecolys op onze sociale media

Zin om Ecolys® te (her)ontdekken? Volg de Facebookpagina of de Instagram-account van het BEP en lees er de verschillende interviews en overzichten van de dag. 

 

 Zich vestigen in Namen

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.