Nieuws

Het bedrijf Coexpair op Ecolys® geeft de Belgische luchtvaartsector een boost

coexpair ecolys namur parc activités entreprise bep nmaur

Ontdek Coexpair, een Belgisch bedrijf dat de pandemie trotseerde en vandaag hoge toppen scheert in de luchtvaartindustrie. Dankzij een mix van innovatie en strategische partnerschappen wist Coexpair zich te positioneren als een belangrijke speler in de heropleving van de sector. Ook het BEP droeg zijn steentje bij aan dit succes. 

Een ‘hemels’ bedrijf op Ecolys

Ondanks de uitdagingen die de wereldwijde pandemie met zich meebracht, lijkt de Belgische luchtvaartindustrie zich goed te herstellen. Het productieritme stijgt en tal van nieuwe onderzoeksprojecten creëren interessante opportuniteiten voor bedrijven die het lange tijd moesten stellen zonder overheidsinvesteringen in defensieprogramma’s. Een van de bedrijven die profiteren van de nieuwe heropleving is Coexpair uit Namen. Het bedrijf profiteert van contracten met de Belgische Defensie, naast het industriële initiatief DIRS (Defense, Industry and Research Strategy), met een aanzienlijk budget van 1,8 miljard euro. Met DIRS wil de overheid de Belgische defensie-industrie versterken en strategische productiecapaciteit ontwikkelen.

Innovatie

Coexpair werkt samen met de Belgische Defensie aan twee onderzoeksprojecten. Het eerste partnerschap betreft Coexpair Dynamics, een zusterbedrijf dat robots ontwikkelt om composietmaterialen voor de luchtvaartindustrie te produceren. Dit project komt voort uit een initiatief van Solvay en kadert in de aankoop van 34 Lockheed Martin F-35 gevechtsvliegtuigen door België. Het doel is om nieuwe materialen en geautomatiseerde productiemethodes te ontwikkelen in samenwerking met een Amerikaanse defensie- en ruimtevaartgigant. Het project wordt ook gesteund door de universiteit van Luik en het Waalse Gewest.

Het tweede project is een partnerschap met de Amerikaanse groep General Atomics Aeronautical Systems Inc. Het doel? Een MQ-9B SkyGuardian drone ontwerpen voor de Belgische Defensie. Coexpair heeft verschillende innovatieve technologische ideeën voorgesteld en werd zo de voorkeurspartner van General Atomics. Het project opende ook nieuwe zakelijke opportuniteiten voor het Belgische bedrijf.

Coexpair en zusterbedrijf Coexpair Dynamics beheersen de volledige technologische keten, van de koolstofvezel tot het ontvormen van de onderdelen. Zo creëren ze innovatieve composieten voor de luchtvaartindustrie en geven ze de sector een boost.

Een referentie in zijn vakgebied

De minister van Defensie Ludivine Dedonder looft de vruchtbare samenwerking tussen de industrie, de overheid en de academische wereld. Daarnaast benadrukt ze ook hoe belangrijk dergelijke technologieën zijn voor toekomstige programma’s en om de concurrentiekracht van de Belgische en Europese lucht- en ruimtevaartsector een duwtje in de rug te geven. Deze technologische vooruitgang zou ook een sleutelrol kunnen spelen in de productie van waterstoftanks, wat zou bijdragen aan een koolstofarm transport.

Terwijl de wereldwijde luchtvaartindustrie moeizaam rechtkrabbelt, getuigt de vooruitgang van Coexpair van de dynamiek en het potentieel van de Belgische luchtvaart, ondanks de grote uitdagingen in de sector. Door zijn strategische partnerschappen en innovatiegerichte visie ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Coexpair én de Belgische luchtvaartsector in zijn geheel.

Welke rol speelt het BEP hierin?

Coexpair sur Ecolys

De teams van het BEP zetten zich elke dag in om deze belangrijke economische spelers met open armen te ontvangen in Wallonië. Nadat Coexpair zich in 2012 voor het eerst vestigde op het park, kon het bedrijf opnieuw rekenen op de steun van het BEP bij de uitbreiding van zijn gebouwen in 2018. In 2021 ging een derde ontwikkelingsfase van start: de infrastructuur werd verdubbeld en er werden verschillende innovatieve projecten gelanceerd, die van dit bedrijf een paradepaardje van Namen hebben gemaakt.

De bedrijven van Ecolys

Grijp uw kans! 

Ontdek alle opportuniteiten die het BEP te bieden heeft en laten we samen uw ambitieuze projecten waarmaken!

Vestig u in de regio van Namen

 

 

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.