Nieuws

Silver Economy in Wallonië: een balans

image event silver 250918

Het BEP bouwt een nieuw bedrijvenpark uit op 13 hectare in Bouge

In de lijn van de recentste parken (Ecolys® bijvoorbeeld, dat inzoomt op milieuvriendelijk bouwen), wordt de logica van de specialisatie van de bedrijvenparken voortgezet. Voor Bouge viel de keuze op het thema van de gezondheid en meer bepaald de producten en diensten die verband houden met de vergrijzing van de bevolking (de zilveren economie), na grondige denkoefeningen over de positionering van Namen, de aanwezigheid van kernactoren van de sector en de vooruitzichten op het vlak van economische ontwikkeling van deze sector. Dit park zal Care-YS heten.

Het lanceringsevenement van het project

Om de Waalse actoren van de sector samen te brengen (privébedrijven, verenigingen, openbare organismen), om van gedachten te wisselen, maar ook om Namen, hoofdstad van Wallonië, te positioneren ten opzichte van het thema van de zilveren economie, organiseerde het BEP op dinsdagvoormiddag 25 september 2018, van 8.30 tot 13 uur, een seminar in Créagora.

Frédéric Serrière, expert

Een honderdtal deelnemers kwam luisteren naar de voorstelling van de resultaten van de studies van het BEP en zijn onderaannemers betreffende de zilveren economie, deze internationale territoriale uitdaging die in beeld werd gebracht in het Naams lokaal weefsel.

De geslaagde veroudering van en op het grondgebied is een strategische inzet voor de provincie Namen in het volgende Toekomstcontract III (2018-2024), en bijgevolg het onderwerp van ambitieuze projecten, die dus bij die gelegenheid voorgesteld werden.

De UNamur, Gembloux AgrobioTech (ULg) en de UCL gaven voor iedereen begrijpelijke uitleg over hun onderzoek en de oplossingen uit hun innovatieve en benaderingen over de disciplines heen. En de lijst is lang en gediversifieerd, om te voldoen aan de toenemende behoeften van personen naarmate ze ouder worden. De Competitiviteitspool Biowin vulde de informatie aan met uitleg over de hulp die de Waalse polen de bedrijven en de wetenschappelijke wereld kunnen aanbieden om nieuwe producten en diensten uit te werken.

De heer Frédéric Serrière, internationaal vergrijzingsdeskundige, oprichter van de denktank Age Economy en strategisch adviseur van grote bedrijven, gaf toelichting bij de toekomstgerichte sectoren van dit kanaal en bij de vereisten die eigen zijn aan de uitbouw van een optimaal aanbod om de gebruikers aan te spreken.

Op de zitting waren ook de burgemeester van Namen en de vertegenwoordigers van de Minister-President en van de Minister van Industriezones van Wallonië aanwezig, omdat het Gewest de ontwikkeling van dit kanaal ondersteunt (in het bijzonder financieel).

En nu?

Momenteel worden voor Care-YS de laatste stappen gezet op het vlak van ruimtelijke ordening en het ontwerp van de nodige infrastructuren om deze ruimtes in 2022 ter beschikking te kunnen stellen. Het park wil kernactoren samenbrengen, als hart van een ruimer netwerk in de provincie Namen en Wallonië.

Op korte termijn zal het BEP nu een animatieprogramma opzetten voor de Naamse bedrijven die zich rond deze opportuniteiten verder kunnen ontwikkelen.

 

Meer informatie

over het thema van de zilveren economie – Coralie Paradis – cpa@bep.be

over Care-Ys – Stéphanie Bonmariage – sbo@bep.be

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.