Nieuws

Binnenkort in Namen: de toekomstige controletoren van de luchthavens van Charleroi en Luik

contrôleaérienJPG

Het project van een digitale controletoren voor de luchthavens van Charleroi en Luik in Ecolys, ons bedrijvenpark in Rhisnes, werd een paar maanden geleden al aangekondigd en werd bevestigd tijdens onze bezoekdag op 24 september.

Het perceel is afgebakend, de technische en administratieve fasen worden stap voor stap uitgevoerd en begin 2022 wordt de verkoopakte ondertekend.

Realtimecontrole, maar op afstand

In plaats van de bestaande torens volledig te renoveren, besloten de luchthavens van Charleroi en Luik om samen de schouders te zetten onder een nieuw modern project. Aangezien de twee luchthavens niet volgens hetzelfde uurrooster werken zal dit voor meer flexibiliteit zorgen, in functie van de vracht- of passagiersactiviteiten.

De grote innovatie is dat de fysieke site op een andere locatie zal liggen dan de gemonitorde zones, in plaats van de bekende conventionele torens langs de landingsbanen.

De luchtverkeersleiders zullen vanop afstand, maar in realtime en 24 uur per dag, de zeer precieze situaties op de gemonitorde landingsbanen kunnen volgen op muurgrote schermen.

Met 360°-camera’s zullen de vliegtuigen en de andere voertuigen in de omgeving van de luchthavens – maar ook afval, dieren, enz. – veel beter gevolgd kunnen worden dan met het menselijk oog of met de huidige verrekijkers. En dat zelfs bij slecht weer!

Deze trend ontstond in Zweden en wordt nu ook in andere landen op grote schaal gevolgd. Ook Wallonië liet zich erdoor inspireren.

Een groot project

In dit verband wordt er 9 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijvenpark Ecolys. De gebouwen zullen eigendom zijn van Wallonië, via de Waalse luchthavenmaatschappij Sowaer die instaat voor het beheer van de luchthaveninfrastructuur. In de gebouwen komen er technologische monitoringtools voor de sterk beveiligde torens (op meer dan 2000 m² oppervlakte) en kantoren voor Sowaer (zo’n 1000 m²).

Het federale bedrijf voor luchtverkeersleiding Skeyes blijft verantwoordelijk voor de exploitatie van de torens en heeft ook het ontwerp ervan bepaald.

Werkgelegenheid: het 30-tal werknemers van Sowaer komt er werken, samen met een 50-tal personen die binnen Skeyes voor de luchtverkeersleiding werken.

De echte torens in Gosselies en Bierset worden in de toekomst ‘contigencytorens’ en verliezen dus hun dominante positie. In plaats daarvan zullen ze na een kleine renovatie als back-up dienen voor de digitale torens.

Start van de werf rond eind 2022

Sowaer is bezig aan een volledig Design & Build-dossier over de ruimtes die gecreëerd moeten worden en de technologieën die geïntegreerd moeten worden, maar ook over de ambities op milieuvlak.

Eens de studiebureaus zijn aangewezen, kunnen de vergunningsaanvragen ingediend worden bij de bevoegde autoriteiten. Tegen eind 2022 zou de bouw van start moeten gaan en de verhuis is gepland voor 2 jaar later.

We kijken ernaar uit om dit indrukwekkende project vorm te zien krijgen in Namen!

Overweegt u zich te vestigen in een van de bedrijvenparken van het BEP?

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.