Nieuws

Namenaren strijden tegen het coronavirus!

Photo by cottonbro from Pexels

In deze wereldwijd woelige tijden, ontsnapt niemand aan de dramatische gevolgen van COVID-19.

In een opstoot van creativiteit en veerkracht pakken ondernemers en wetenschappers volop uit met initiatieven om steun te bieden aan al wie in de eerste lijn werkt en aan de hele bevolking. Onder meer op het grondgebied van de Provincie Namen. Een kleine selectie.

CORIS BIOCONCEPT & zijn sneltesttechniek

Coris BioConcept, een bedrijf in het wetenschapspark Crealys, ontwikkelde een antigeentest om het virus op te sporen op basis van een neusuitstrijkje van de patiënt. Coris BioConcept was al een sterke speler op het gebied van talrijke ademhalings- en ook spijsverteringsziektes en bracht deze nieuwe test (gecertificeerd door het FAGG) in toepassing, in samenwerking met een aantal referentielaboratoria en ziekenhuizen die deze diagnosekits nu al zullen gebruiken om snel patiënten te triëren in de eerste lijn. Zo wordt een overdosis labtests vermeden, om de kosten te drukken en de patiënten beter onmiddellijk ten laste te kunnen nemen.

 

Meer info:

Artikel RTBF

Artikel La Libre

Reportage Canal Zoom

De UNamur, een technologie en gezond verstand

De Universiteit van Namen werkte een nieuwe techniek uit om de diagnose van Covid-19 te stellen, zonder de reagentia waar een gebrek aan is. Zo worden 500 tests per dag mogelijk. De methode zou ook op wereldschaal verruimd kunnen worden, want een aantal buitenlandse laboratoria nam al contact op met de Naamse universiteit.

“Het gaat om een manueel procedé om de genetische code uit het virus te halen met behulp van een chemische verbinding, een dampkap en een centrifuge”, lichtte Benoît Muylkens toe, viroloog en directeur van de ‘Unité de recherche vétérinaire intégrée’ van de UNamur, die aan de basis ligt van de ontdekking. “De genetische code wordt vervolgens omgezet in DNA-fragmenten, die worden geamplificeerd en zo zichtbaar worden bij UV-licht, om aan te geven of de patiënt aangetast is of niet.”

Professoren, assistenten en technici zijn al enkele dagen vrijwillig in de weer om de opsporing te doen op de UNamur, om zo veel meer bewezen gevallen te detecteren en de evolutie van de epidemie te schetsen, nu de WGO aanbeveelt om meer te testen. Ook het Naams bedrijf e-Biom stelt zijn competenties, zijn uitrusting en zijn personeel ter beschikking, op vrijwillige basis.

Andere laboratoria hebben de methode die de UNamur uitwerkte, al overgenomen. Philippe Platteau, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Namen, en een aantal collega’s van de ULB en van het NFWO pleiten voor serologische screenings op massale schaal.

Reportage RTBF

 

Meer info: 

De creatieve hub TRAKK en zijn community brengen een prototype uit van een injectiepomp en fabriceren beschermkappen

Deze machines worden gebruikt om beademde Covid-19-zieken te behandelen. Maar er komt misschien een tekort aan injectiepompen. Het eerste Naamse prototype werd nu ontwikkeld. De TRAKK fabriceert ook spatwerende beschermkappen, met Colorisprint, die al goedgekeurd zijn en onder meer besteld werden door de Naamse ziekenhuizen.

Meer info:

artikel L’Avenir

artikel Le Soir

COEXPAIR: ADEMHALINGSTOESTELLEN & ONDERDELEN

Coexpair, gevestigd in het park Ecolys, zette het initiatief op voor de uitbouw van een productielijn van ademhalingstoestellen en een voorraad van onderdelen, omdat de voorraden zeer gering zijn en de vraag groot is. Het bedrijf koos voor de 3D-druktechniek in kunststof en metaal, en werd al snel gevolgd door Safran Aeroboosters, een bedrijf dat werkzaam is in de fabricage van onderdelen voor beademingsapparaten.

Het doel is om zo snel mogelijk levens te redden, niet om louter aan engineering te doen. Het is zaak om in te zoomen op het nuttigste.

André Bertin, CEO van Coexpair

In samenwerking met universitaire laboratoria en andere Waalse industrieën (Sonaca, FN Herstal, …), zou de productiestart van een volledig, functioneel ademhalingstoestel dat beantwoordt aan de marktbehoeften, een kwestie van weken zijn.

Meer info: artikel RTBF

WalloWash (Beauraing): hydroalcoholische oplossing

Het bedrijf past zijn productielijn aan voor de fabricage van een hydroalcoholische oplossing, die prioritair bestemd is voor het verplegend en het zorgpersoneel en voor de thuiszorg.

Bestellingen voor het zorgpersoneel kunnen via e-mail geplaatst worden bij fabrice@wallowash.com

Meer info artikel Matélé

En alle andere

Ze zijn niet meer te tellen, al die bedrijven die op hun manier meewerken aan deze hele beweging. Schmitz digital printing bijvoorbeeld, die zijn productie toespitste op plexiglas beschermplaten en ook gezichtsbeschermkappen, tegen kostprijs, of Nonna, dat een aanzienlijk aantal mondmaskers leverde aan de ziekenhuiswereld, net als Tilman.

Het agentschap eNet Business verwelkomde dan weer het COVID-19 extern e‐communicatiecentrum van de Provincie Namen, Cobelba schonk oogbeschermers en STM Construct et Gestion & DVS Construct & Immo lieten wasbare mondmaskers uit polyester en katoen naaien.

Overal in Wallonië werden de handen extra uit de mouwen gestoken, zoals bijvoorbeeld met Zentech, een collectief project voor de productie in Wallonië van mondmaskers.

Nog meer voorbeelden

Het BEP maakte trouwens een overzicht van de steunmaatregelen voor bedrijven, en ook van hun behoeften, om de geïnteresseerden in contact te brengen, vanaf nu en in een optie van ontwikkeling na de crisis.

Coronavirus: de steunmaatregelen voor bedrijven op een rijtje

Contact: deveco@bep.be

Samen komen we erdoor!

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.