Nieuws

ZILVEREN ECONOMIE: HET BEP SENSIBILISEERT ZIJN NAAMSE PARTNERS IN NORMANDIË

img_4902

Het BEP organiseerde van 15 tot 17 januari 2018 een verkennende missie in Normandië, om zijn partners te laten kennismaken met het ecosysteem dat er werd ingevoerd op het vlak van de zilveren economie. Dit gegeven is een grote uitdaging waarvoor het BEP al drie jaar lang denkoefeningen opzet, onder meer in het kader van de aanleg van een nieuw bedrijvenpark Care-YS, dat zich toespitst op gezondheid en veroudering.

De Naamse afvaardiging

ANDERE INITIATIEVEN ONTDEKKEN

Deze missie had tot doel om de openbare entiteiten te sensibiliseren voor de initiatieven die in Europa lopen, maar ook om de besprekingen die al meer dan een jaar aan de gang zijn rond de uitdagingen van de veroudering en langer leven, verder uit te diepen.

Naast het BEP bestond de Naamse afvaardiging uit de Naamse universiteiten en ziekenhuizen, ziekenfondsen, de provincie Namen, via het programma “Leeftijdsvriendelijke stad”, en de pool Biowin.
Zij vormen de kern van een aanpak in de zilveren economie, op initiatief van het BEP. Er werd trouwens een actieplan opgemaakt om samen vorderingen te maken in deze projecten.

ORGANISMEN SAMEN ROND HET ONTWIKKELINGSAGENTSCHAP VOOR NORMANDIË

In Normandië heeft het ADN Agence de développement voor Normandië organisaties samengebracht die actief zijn in gezondheid en veroudering, zoals de Pool TES (activiteiten in e-gezondheid), de pool Valorial (activiteiten in voeding, gezondheid en diensten voor senioren), France Silver Eco (de nationale instantie van de zilveren economie), Techsap Ouest (Cluster en Living Lab in de zilveren economie), het IRSAP (Institut Régional des services à la personne), een gedelegeerde regionale adviseuse in zilveren economie, Vice-Voorzitster van de CODAH, Adjunct van de burgemeester van Le Havre, de pool Bien Vieillir van de stad Le Havre, vertegenwoordigers van de Gérontopôle Seine Estuaire Normandie en van de CARSAT Normandie,…

UITWISSELINGEN, BEZOEKEN EN PISTES VOOR SAMENWERKING

Buiten de uitwisselingen over de respectieve context van de Naamse en de Normandische regio, die in grootte omzeggens gelijk zijn, kwamen de deelnemers aan de missie ook meer te weten over de kenmerken en de organisatie van de sector ‘zilveren economie’ in Normandië. De afvaardiging bracht een bezoek aan de projecten voor de begeleiding van senioren, zoals het Living Lab TechSap Ouest, het Maison Domotique d’application pédagogique, het IRSAP en de modelwoning voor ouderen, Dahlia.
Er is beslist samenwerking mogelijk.

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.