Nieuws

Start van de bouw van TRAKK, de Naamse creatieve hub

img_20180706_112310_734-300x300

EEN NIEUWE TRAKK IN 2019

TRAKK is sinds 2014 tijdelijk gevestigd in een gebouw van de UNamur, maar zal midden 2019 definitief zijn intrek nemen aan het nummer 13 van de Avenue Reine Astrid, op een boogscheut van het stadscentrum, in een aangepaste infrastructuur van 2000 m², die een heel nieuwe look kreeg.

TRAKK, WAT IS DAT?

TRAKK ontstond uit een partnerschap tussen het BEP, de vzw KIKK (die de digitale en de creatieve cultuur wil promoten) en de Universiteit van Namen. De hub werd in 2014 boven de doopvont gehouden en huisde tijdelijk op het nummer 118 van de Avenue Reine Astrid in Namen, in infrastructuren van de UNamur.

TRAKK is een ruimte voor multidisciplinaire cocreatie, met het doel om creatieve projecten te doen ontkiemen op het hele Naamse grondgebied. Deze omvat een fablab, kantoren voor jonge creatieve starters en ruimtes die creativiteit bevorderen.

Het doel van TRAKK is uitgroeien tot een heus netwerk, een gemeenschap van actoren die willen samenwerken over de verschillende disciplines heen, om nieuwe projecten op de sporen te zetten. Het is ook een plek waar onderzoekers van de UNamur kunnen waarnemen en experimenteren, om creatieve processen en de managementmethodes te analyseren en beter te begrijpen.

 

TRAKK, VOOR WIE EN WAAROM?

In zijn oorspronkelijke vestiging kon TRAKK al zijn activiteiten en zijn gemeenschap verder uitbouwen. Zijn intrek in een grotere en beter aangepaste ruimte moet nu mogelijk maken om:

 • ontmoetingen tussen verschillende publieksgroepen te bevorderen (ondernemers, verkozenen, studenten, kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, architecten, ingenieurs, codeerders, particulieren, …);
 • innovatieve projecten te doen ontstaan, ten dienste van de ‘intelligente stad’ en ten voordele van haar inwoners;
 • het concept ‘smart city’ concreet in te vullen voor Namen, in zijn functie van Waalse hoofdstad, net zoals de digitale haven NID (Confluence) en het Paviljoen van Milaan (Citadel van Namen).

 

 

TRAKK MORGEN

Ook de nieuwe vestiging van TRAKK is aan de Avenue Reine Astrid gelegen, maar dan op het nummer 13. Het gaat om de vroegere sporthal van de UNamur. Deze werd eind 2016 aangekocht door het BEP Expansion Economique en werd ook door het BEP volledig heringericht, dankzij de EFRO-fondsen 2014-2020, in het kader van de portefeuille “Namur Innovative City Lab”.

Samen met de digitale haven ‘Namur intelligente et durable’ of NID (een ruimte voor de inwoners en de bezoekers, op de site aan de samenvloeiing van Samber en Maas) en het Paviljoen van Milaan dat ondergebracht wordt in de Citadel (voor opleidingen en het schoolpubliek) is TRAKK – bestemd voor innovatie en experimenten met nieuwe projecten – dé aanvulling van de infrastructuren die Namen als ‘smart city’ positioneren.

HET ARCHITECTURAAL PROJECT VAN DE NIEUWE TRAKK

Op het bestaande volume komt een nieuwe gedeeltelijke verdieping en een bijgebouw zal het geheel aanvullen aan de hele rechtse zijgevel. Tegelijk blijft de voetgangersdoorgang tussen de Avenue Reine Astrid en de Quai de Salzinnes bestaan. Door de ligging iets achterin ten opzichte van de aanpalende volumes valt er veel daglicht binnen en wordt de impact van de ingreep tot een minimum beperkt.

De binneninrichting werd zo bestudeerd dat toekomstige gebruikers van TRAKK volop partij kunnen trekken van open ruimtes en om cocreatie te stimuleren. Eerder dan de gebruikers een bepaalde werkwijze op te dringen, worden een hele reeks typologieën aangeboden om aan elk type behoefte te kunnen beantwoorden: werkpost, hoge tafel, zetel, kruk, … Er zal ook een flexibel amfitheater worden ingericht.

Het gebouw zal meteen innovaties in ‘SmartBuilding’ onder de aandacht brengen (controle van de ventilatie- en verwarmingsinstallaties, het beheer van het energieverbruik, branddetectie, anti-inbraak, toegangscontrole, verlichting … op een geïnformatiseerde manier en moduleerbaar naargelang de bezetting en de afstand).

DE TOEKOMSTIGE TRAKK IN ENKELE CIJFERS

 • 2000 m² ter beschikking van de bedrijven
 • 3 niveaus
 • 120 individuele werkposten
 • 15 privé-kantoren
 • 2 coworking-ruimtes van 220 en 140 m²
 • 6 vergaderruimtes
 • een amfitheater
 • een fablab van 40 m² 
 • creatie-ateliers en studio’s
 • 3 terrassen
 • een cafetaria en een chill-outlounge
TRAKK IS EEN INITIATIEF VAN HET BEP, HET KIKK FESTIVAL EN DE UNAMUR, MOGELIJK GEMAAKT DANKZIJ DE STEUN VAN WALLONIË EN VAN HET EFRO.

UNE QUESTION UNE DEMANDE ?
Contactez-nous !

Les champs marqués d'un * sont requis.